Mediation en scheidingsbemiddeling

Knallende deuren, rondvliegend servies, een vuist op tafel! Tranen, schreeuwen, koppig zwijgen… We hebben er allemaal wel een beeld van. Een conflict dat zo escaleert, dat het lijkt alsof er nooit meer een oplossing gevonden kan worden. Hopeloos, althans zo lijkt het. Mensen kunnen elkaar gaan bestrijden, zelfs met advocaten en voor een rechter. Dat kost veel tijd, geld en negatieve energie. Het is in veel gevallen beter om een bemiddelaar te zoeken, die de gemoederen kalmeert en ervoor zorgt dat men weer met elkaar praat en tot een oplossing komt. Zo’n bemiddelaar is de mediator. In dit artikel leg ik uit wat mediation is en wat een mediator kan betekenen.

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Een onafhankelijke bemiddelaar gaat samen met partijen op zoek naar een oplossing voor het conflict. Een probleem wordt een uitdaging. Het doel van het proces is om de onderlinge communicatie te herstellen, door ervoor te zorgen dat mensen weer naar elkaar gaan luisteren. Uiteindelijk vinden de partijen dan vaak zelf de oplossing. Een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Mediation kan worden toegepast als manier om een echtscheiding te begeleiden en te voorkomen dat het een vechtscheiding wordt. Of om samenwoners die een punt achter de relatie zetten, te helpen om goede afspraken te maken. Zeker wanneer er kinderen zijn, zijn er bij een vechtscheiding alleen maar verliezers. Door mediation kan een pijnlijk proces van een scheiding, op een menswaardige wijze worden doorlopen.

Ook wordt er bij de verdeling van een erfenis weleens met de vuist op tafel geslagen. Ook dan is een mediator als bemiddelaar een welkome toevoeging. Met de hulp van de mediator, gaan de erfgenamen weer naar elkaar luisteren. Soms komt er begrip voor jaren aan pijnlijke ervaringen en ontstaan er openingen om de nalatenschap op een waardige wijze af te wikkelen.
Of zijn er problemen met de buren? Of met een werkgever? Of met een compagnon? Met mediation maakt men van een probleem een uitdaging, waar men samen uit kan komen. Wanneer de oplossing wordt gevonden, waar de beide partijen achter staan, dan kunnen zij de toekomst weer samen met vertrouwen tegemoet zien.

Aan het kantoor van Blankestijn Notariaat Advies Mediation in Zelhem is verbonden mr. Monique Nijland. Monique is van huis uit een ervaren kandidaat-notaris in het familierecht. Zij is inmiddels ook zeer ervaren als mediator. Als mediator is zij gecertificeerd door de Mediators Federatie Nederland (MfN) en verbonden aan de Vereniging voor Mediators in het Notariaat (VMN).

“De bemiddelende en onafhankelijke rol van de mediator past erg goed bij mijn notariële achtergrond”, aldus Monique. “Ik vind het prettig wanneer ik in het mediationproces merk dat mensen weer naar elkaar gaan luisteren en samen tot oplossingen en afspraken komen.” Inmiddels is Monique ruim 5 jaar aan het kantoor van notaris mr. Jeroen Blankestijn in Zelhem verbonden. “Een welkome toevoeging aan onze notarispraktijk”, zegt Jeroen Blankestijn, “wij kunnen mensen die bijvoorbeeld met een echtscheiding te maken hebben, begeleiden gedurende de gehele scheidingsbemiddeling, het convenant, het ouderschapsplan, tot aan de verdelingsakte. Ook kunnen we adviseren over de testamentaire regelingen, zodat alles weer goed is geregeld voor de toekomst!”

Heeft u behoefte aan bemiddeling en begeleiding? Maakt u dan eens een afspraak voor een eerste vrijblijvende kennismaking! U bent van harte welkom.